SİZ DEĞERLİSİNİZ!
+90 324 422 91 52 - +90 543 599 85 69
UYARI: Bu web sitesinde yazılı bilgiler tavsiye niteliğindedir. Sağlığınız için doktorunuza danışınız.

Mezoterapi

Mezoterapi; vitamin, mineral, protein, enzim, hormon ve diğer biyoaktif maddelerin deri altına enjekte edilerek çeşitli durumların tedavisine yönelik cerrahi olmayan bir tıbbi tedavidir. Genellikle estetik amaçlar için kullanılır, selülit azaltmaya, yağ azaltmaya ve cilt gençleştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, kronik ağrı azaltmaya, saç büyümesini iyileştirmeye ve spor yaralanmalarını tedavi etmeye yönelik de kullanılır. Tedavi genellikle iyi tolere edilir ve yan etkileri minimaldir.

Mezoterapi, Michel Pistor tarafından tanımlanmıştır. İntradermal terapi alanında yapılan çok uluslu araştırmalar, 1948-1952 yılları arasında Pistor tarafından yapılan insan mesoterapi tedavileriyle sonuçlandı. Fransız basını, mesoterapi terimini 1958 yılında kullandı. Fransız Akademi Nationale de Médecine, mesoterapiyi 1987 yılında tıp alanında bir uzmanlık olarak tanıdı. Fransız Mesoterapi Derneği, çeşitli durumların tedavisinde kullanımını tanımlasa da, plastik cerrahi alanında kullanımından bahsetmemektedir. Avrupa ülkeleri ve Güney Amerika’da yaygın olarak kullanılan mesoterapi, dünya çapında yaklaşık 18,000 doktor tarafından uygulanmaktadır.

Genellikle deri altına enjeksiyon şeklinde veya bazı özel mikroenjeksiyon teknikleri kullanılarak uygulanır. Günümüzde lokal anestetik kullanımı ve mikroenjeksiyon teknikleri ile uygulama sorasındaki rahatsızlık hissi oldukça azdır.

Kimler mezoterapi işlemi için uygun aday değildir?

Hamilelere, felçlilere, şeker hastalarına, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlara, kanser hastalarına, çoklu ilaç tedavisi gerektiren kalp hastalarına mezoterapi yapılmaz.

Mezoterapinin Kullanıldığı Alanlar

  • Selülit, damar, gıdı ve başka bölgelerde görülen lokal yağ birikimleri,
  • Akne, keloid, bacak ülserleri, fotoyaşlanma, yüzde gençleştirme, kaşıntı, sedef hastalığı, deri çatlamaları, deri lekeleri, vitiligo ve egzema,
  • Kas iskelet sistemi ve romatolojik hastalıklar, artrit, astım, gut, başağrısı, disk hasarları, fibromiyalji, kabızlık, kulak çınlaması, baş dönmesi, spor yaralanmaları.

Mezoterapi yöntemi ile sistemik olarak kullanılan ilaçlar lokal olarak daha az miktarda ve doğrudan hastalıklı bölgeye uygulanabiliyor. Böylece tedavi amaçlı uygulanan mezoterapi sayesinde sistemik yan etki riski azalıyor.

Mezoterapi Çeşitleri

PRP Mezoterapi: PRP mezoterapi kişinin kendisinden alınan kanın uygun işlemlerden geçirilerek tekrar kendisine, kozmetik veya hastalık nedeniyle (deri, eklem vs.) enjekte edilmesidir. Yaklaşık olarak 20 dakikalık bir işlemdir. Hastadan alınan kan, en canlı fibrin ve trombositleri ayrıştırmak için işlemden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit ve fibrin bileşeni çıkarılır ve ihtiyaç duyulan bölgeye yeniden enjekte edilir.

İğnesiz Mezoterapi: İğnesiz mezoterapi yöntemiyse basınç sistemi ile çalışan cihazlarla mezoterapi için kullanılan maddelerin deriye uygulanması tekniğine dayanıyor. İğne fobisi olanlar ve özel durumlarda avantaj ve dezavantajları bulunabiliyor.

Güzellik Amaçlı Mezoterapi

Güzellik amaçlı yapılan mezoterapi işlemi için öncelikle uygun mezoterapinin belirlenmesi ve kişinin sistemik hastalıkları (kalp ve böbrek hastalığı, kan hastalıkları vs.) olmaması, kanamayı bozan ilaçlar kullanmamış olması gerekiyor. Mezoterapi sonrası ciltte kollajen miktarı artışı ile daha canlı, parlak, ışıldayan düzgün yüzeyli bir görünüm elde edilebiliyor. Kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 2-4 hafta arayla, 3- 5 uygulama yapılıyor.

Mezoterapi Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Yüz bölgesine yapılan mezoterapi yapıldığı andan itibaren uygulandığı bölgenin deri altında etkisini göstermeye başlar. Tedavinin cildin üst bölgelerinde etkisini göstermesi biraz zaman alabilir. Bu nedenle sarkma, kırışıklık gibi sorunlarınızda düzelme görülmesi birkaç haftayı bulabilir. Seanslar ilerledikçe mezoterapinin etkileri dışarıdan da görünür hale gelecek ve cildinizdeki toparlanma, kırışıklıklarda azalma belirginleşecek. Bu süre zarfında mezoterapinin etki etmediğini düşünerek seanslara ara vermemeniz gerekir.

Mezoterapinin Yan Etkileri

Mezoterapi işleminde hastanın öncelikle muayene edilmesi ve değerlendirilmesi, daha sonra uygun olan mezoterapinin hekim tarafından uygulanması gerekir. Kullanılan maddelere ve uygulama şeklinde bağlı olarak   gelişebilecek Mezoterapi ile ilişkili   komplikasyon riskileri :

  • Enfeksiyon: Enjeksiyon yerinde bakteri veya diğer mikroorganizmaların neden olabileceği enfeksiyon riski vardır.
  • Alerjik reaksiyonlar: Kokteylde kullanılan ilaçlar, vitaminler, mineraller ve diğer maddelere karşı alerjik reaksiyon riski vardır. Bu reaksiyonlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve kızarıklık, kurdeşen, kaşıntı, şişme ve nefes almada zorluk gibi semptomları içerebilir.
  • Yara izi: Enjeksiyon bölgesinde derinin kalınlaşmasına veya kabarmasına neden olabilen yara izi riski vardır.
  • Sinir hasarı: Enjeksiyon bölgesinde, etkilenen bölgede uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlüğe neden olabilen sinir hasarı riski vardır.
  • Kanama: Enjeksiyon bölgesinde morarma veya şişmeye neden olabilen kanama riski vardır.

 

Mezoterapi Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer?

Mezoterapi sonrasında bazı kişilerin yüzünde oluşan şişme geçici bir durumdur. Şişme yaşamanız halinde mezoterapi yapıldıktan 24 saat sonra şişlerin inmeye başlar. Birkaç gün içerisinde ise tüm şişlikler kendiliğinden azalarak kaybolur.

Mezoterapi Sonrası Morarma Nasıl Geçer?

Mezoterapi sonrasında bazı kişilerin yüzünde oluşan morarma aynen şişmelerdeki gibi geçici bir durumdur. Oluşan morluklar herhangi ir tedaviye gerek kalmadan birkaç gün içerisinde kendiliğinden azalarak tamamen geçer.

Mezoterapi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mezoterapi işlemi sırasında enjeksiyon işlemi yapıldığı için cilt bir miktar hasar görecektir. Bu nedenle mezoterapiden sonraki ilk 1-2 gün cildin fazla yorulmaması ve dinlendirilmesi gerekir. Mezoterapiden sonraki ilk 15 saatte uygulama yapılan bölge yıkanmamalıdır ve banyo yapılmamalıdır. Yoğun makyaj yapılmaması, enfeksiyon kapılmaması için havuz ve denize girilmemesi önemlidir. Güneşe fazla çıkılmaması gerekir çünkü enjeksiyon sonrasında oluşan küçük kabuklanmalar güneş ışınlarının bu bölgelerle ulaşmasını engeller. Bu durumda da cildin diğer bölgeleri güneşin etkisi ile renk değiştirirken kabuklu bölgeleri altındaki deri açık renkli kalarak ton farklılıklarına neden olabilir. Mezoterapi sonrası erken dönemde solaryuma da girilmemesi gerekir. Eğer uygulama yapılan bölge yüzünde değilse dar giysiler giyilmemesi de önerilir.

Saç Mezoterapisi Nedir?

Saç mezoterapisi aynen cilt mezoterapisi gibi saçlı deriye enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. İçerisinde vitaminler, proteinler ve mineraller bulunur. Haftada 1 kez olmak üzere ve genellikle toplamda 6 kez yapılır. Saç mezoterapisinin saç dökülmesine ve yeni saç çıkmasına katkıları bulunur. Bu noktada saç dökülmenizin ne tip olduğu önemli değildir çünkü saç mezoterapisi her türlü saç dökülmesine karşı uygulanabilir.

Selülit Tedavisi ve Mezoterapi

Mezoterapinin kullanıldığı sorunlardan biri de selülit sorunudur. Özellikle kadınlarda sık görülen selülit tedavisinde mezoterapi yöntemiyle yağlı bölgeye oradaki yağları parçalayıcı, dolaşımı hızlandırıcı ve cildi sıkılaştırıcı bir karışım verilir. Karışımın etkili olabilmesi için özellikle derinin orta tabakasına verilmesi gerekir. Haftada 1 kez olmak üzere ve genellikle toplamda 6 kez yapılır.

Liposuction Yerine Mezoterapi

Bölgesel yağlanmaların giderilmesinde liposuction yerine kullanmaya başlanan mezoterapi özellikle karın, bel, bacak ve kollarda etkili olarak kullanılmaktadır. Mezoterapi ile deri altına verilen karışım yağların yakılmasını sağlar. Mezoterapi süreci diyet ve spor ile beraber sürdürülürse daha hızlı ve kalıcı sonuç alınabilir.